Hoppa till innehåll

Vad är USD?

Att USA är en stark ekonomisk makt är ingen nyhet, och många av oss som sparar i fonder eller investerar i aktier håller ett öga på den amerikanska marknaden. Dollarn betraktas som en världsvaluta som kan användas i en mängd länder även utanför USA, och det är också en valuta som man gärna växlar med. Dollarn är stark och brukar ligga runt 8–9 svenska kronor i värde. Om du är intresserad av att lära dig mer om USAs valuta har du kommit rätt. Här ska vi gå igenom dollarns historia och egentligen värdeutveckling.

Växla pengar

Dollarn som riktmärke

USD, United States Dollar, är den officiella valutan i USA. Det finns även dollars i andra länder, som kanadensiska dollar och australiensiska dollar, men dessa skiljer sig i värde från den amerikanska, och är alltså helt självständiga och separerade från USD. Man brukar därför skriva ut USD eller US$ när man pratar om just amerikanska dollar så att man inte blandar ihop dem. En dollar består av 100 cent, och centen kan i sin tur delas upp i pennies, även om man inte gör det så ofta längre.

Dollar är ett så kallat riktmärke för andra valutor, vilket innebär att man ofta jämför andra valutors värde med just USD. Samtidigt är det världens mest använda valuta sett till internationella överföringar och den används också i en rad länder utanför USA, både som huvudvaluta och som komplement till den lokala valutan. Reser du till exempelvis Centralamerika eller Sydamerika går det bra att betala med dollar och få de lokala valutorna tillbaka. De flesta priser i många centralamerikanska länder omnämns i dollar ändå.

USD som internationell valuta

USD är den mest använda valutan i världen, både vad gäller ren växlingshandel men också i vardagliga sammanhang och för internationella affärsverksamheter. Under 2019 genomfördes 88 av 200 % av alla växlingar med dollar på någon sida av transaktionen. USD har ett eget index som mäts i samband med sex olika valutor; USD till euron, japansk yen, brittiskt pund, schweizisk franc, kanadensisk dollar samt faktiskt USD till SEK. Att den svenska kronan är med bland dessa stora valutor beror dels på vår stabila ekonomi, samt på närvaron av svenska företag på den internationella marknaden.

Idag spekulerar många i huruvida den amerikanska dollarn kommer att kunna upprätthålla sin dominans på den internationella marknaden under en längre tid. Den kinesiska ekonomin och deras Renminbi börjar bli mer godtagbar i länder utanför Kina, och även Euron får sägas ha tagit en del av marknaden. USD är dock fortsatt betraktat som mest stabil att investera långsiktigt i.

Dollarns historia

Strax efter att USA hade förklarat sig självständigt behövde man också mynta en egen valuta som skiljde sig från det brittiska imperiets pund. 1792 fastställdes att en dollar skulle vara värd någonstans mellan 371 och 416 korn silver. Ett korn översatt till svenska blir ungefär 65 milligram. Med andra ord skulle en dollar vara värd ca 26 000 mg silver, alltså ungefär 26 gram silver. 10$ som även kallades en ”eagle”, en örn, fastställdes till ett värde på 247–270 korn av guld. På denna tid var mynten även tillverkade i dessa ädla valutor och hade alltså ett reellt värde fram till mitten av 1800-talet.

När inbördeskriget bröt ut, 1861, började man trycka sedlar för första gången. Dessa ”greenbacks”, som hade en speciellt grön färg, var första gången som man i USA gick från ädla mynt till symboliskt papper. En pappersdollar blev från och med denna punkt i historien en symbolisk värdehandling med texten ”Ägaren av detta papper kan begära XX guld eller silver i utbyte”. Det är denna form av betalning som används i de flesta länder idag. Under inbördeskriget började dessa värdepapper tryckas i snabb takt eftersom kriget visade sig bli en dyr affär. 1869 centraliserades tryckningen av dollarn, men det dröjde ända till 1913 innan den rikstäckande banken gjorde dollarn till den nationella valutan. Under några år fanns det faktiskt andra alternativ till dollarn som försökte konkurrera. I slutändan blev det dock de gröna, sköna sedlarna som utropades till den officiella valutan i landet.

Kopplad till guldets värde

USD var också under många år kopplad till guldets värde. Eftersom man under några år kunde använda både de ädla mynten och de nya symboliska sedlarna var det viktigt att de båda betalsätten följde samma värdeutveckling. Det skulle dröja nästan 200 år innan man genomförde lagändringen som innebar att en dollar skulle korrelera med en viss mängd guld. Vägen dit var dock lång och snårig, och under många år var alltså dollarns värde bundet till det aktuella värdet på guld. När den internationella handeln ökade var dollarn tvungen att kunna definieras i ett egenvärde, och i slutet av 1960-talet började man långsamt koppla isär de två. 1976 kom tillslut omnämnd lagändring och dollarn är idag värdefull helt utan någon koppling till guld.

USD to SEK